Een prachtige opleiding voor leerlingen met een vmbo-tl advies of kader plus profiel, maar daarnaast ook graag praktisch bezig zijn.

Want de opleiding is niet alleen bedoeld voor leerlingen die vanuit de basisschool het advies vmbo-theoretisch/mavo ‘basisprofiel’ krijgen. Op locatie Zamenhof geven we namelijk óók de kans aan leerlingen met een schooladvies vmbo-kader ‘plusprofiel’ om de gemengde leerweg te volgen. We geloven namelijk in de groeimogelijkheden van deze vmbo-leerlingen.

Beroepsgerichte vakken (Comenius in Company)

We gaan meteen met de praktijk aan de slag. Comenius in Company (CiC) noemen we dat. In klas 1 en klas 2 maak je kennis met de richtingen Economie & Ondernemen, Horeca, Bakkerij & Recreatie, Zorg & Welzijn en Techniek. Vanaf klas 3 vervolg je je opleiding in een van deze richtingen en word je een ’brede’ specialist.

Ontwikkel je talent samen met je coach

Leren vanuit persoonlijke doelen kan alleen met goede coaching. Daarom krijg je een persoonlijke coach. Je bespreekt samen hoe het gaat op school, zowel in de lessen als daarbuiten. Door telkens weer nieuwe leer- en persoonlijke ontwikkelingsdoelen te stellen, bepaal je samen een leerroute die aansluit bij jouw doelen en jouw talenten. Natuurlijk betrekken we ook je ouders daarbij. We nodigen hen een paar keer per jaar uit om samen met jou en je coach te praten over hoe het met jou gaat op school. Ook voer je thuis een aantal gesprekken over je ontwikkelingen op school en hoe het met je gaat.

Werken aan 21e-eeuwse vaardigheden

Je rapport zal op Zamenhof niet alleen maar bestaan uit cijfers voor schoolvakken maar ook uit beoordelingen op samenwerken, kritisch denken, ICT-vaardigheden en communiceren. Dit zijn belangrijke vaardigheden die je op school, maar ook in de toekomst verder kunnen helpen. De zogenoemde 21e-eeuwse vaardigheden.

Projecten

Wekelijks ga je individueel of met een groepje leerlingen aan de slag met een project dat meerdere weken duurt. De projecten zijn gekoppeld aan een thema. Laat bijvoorbeeld via een vlog zien wie jij bent, of bedenk iets innovatiefs wat ons beschermt tegen de stijgende zeespiegel. Projecten heb je gemiddeld 3 lesuren per week.

Digitale hulpmiddelen en het klassieke lesboek

Jij en je klasgenoten hebben tijdens meerdere lessen beschikking over een laptop en een boek. We geloven er namelijk in dat je succesvolle leerresultaten haalt door het beste te gebruiken uit beide werelden (digitaal en op papier). De laptops worden onder andere ingezet voor het maken van opdrachten en het opstellen van leerdoelen. Tegelijkertijd leer je hoe je verstandig kunt omgaan met verschillende programma’s, sociale media en het internet.

Kortom

Kun je volgens de basisschool de theoretische leerweg (mavo) van het vmbo doen? Of ben je een hele goede vmbo-kaderleerling? Gaat leren je vrij makkelijk af, maar wil je ook graag praktisch bezig zijn? Dan is de gemengde leerweg op Zamenhof iets voor jou!