Gezonde voeding, lesaanbod en sport op Zamenhof

Geestelijke en lichamelijk gezondheid is de basis voor je ontwikkeling. Daarom besteden we daar op Zamenhof veel aandacht aan. Zowel in ons aanbod in de kantine, tijdens lessen als door middel van veel extra mogelijkheden voor sport.


Gezondheid en schoolprestaties

We vinden het belangrijk dat Zamenhof voor iedereen een gezonde omgeving is. Daarom vinden we dat gezond eten, veel kunnen bewegen, zorg en veiligheid vanzelfsprekend moeten zijn. Gezonde voeding past binnen een gezonde leefstijl en Zamenhof wil je graag leren hoe je hierbij goed voor jezelf kunt zorgen. Daarnaast is gezonde voeding belangrijk, omdat je daardoor een fit gevoel krijgt doordat je de juiste voedingsstoffen binnen krijgt. Hierdoor blijf je lekkerder in je vel blijft zitten, zowel mentaal als lichamelijk. Gezonde leerlingen hebben een grotere kans op goede schoolprestaties. Goede schoolprestaties zorgen later weer voor een goede gezondheid en succes in de maatschappij.


Wat betekent dit voor jou als leerling?

Certificaat ‘Gezonde school’
Zamenhof heeft een officieel certificaat ‘Gezonde school’ van het Voedingscentrum. Dit betekent onder andere dat we in onze kantine (genaamd ‘MenZa’), gevarieerde en gezonde voeding aanbieden zoals bruine broodjes met beleg, volkorentosti’s, verse soep en fruit. Ook hebben we een watertappunt, waar je je fles gratis kunt vullen met vers kraanwater.
Het is een aanbod, dus we verplichten je natuurlijk niet tot gezond eten. Ook ga je op bijvoorbeeld schoolreizen vast eens patat eten en op schoolfeesten ontbreekt de chips en cola vaak niet, net als pepernoten en chocola bij Sinterklaas en kerst.

Rookvrije school
Zamenhof is al vele jaren een rookvrije school. Natuurlijk mag er in de school niet gerookt worden en zijn verdovende middelen streng verboden. Dat geldt ook voor het schoolplein, zodat je niet door een rookwalm de school in hoeft te lopen. Onze leraren letten daar goed op. Ieder jaar doen we daarom ook met meerdere klassen mee aan de ‘smokefree challenge’, waar je ook nog eens leuke prijzen mee kunt winnen. In schooljaar 2021-2022 waren we zelfs winnaar van alle scholen in heel Nederland!

Gezondheid in lessen en veel extra sport
In onze lessen, bijvoorbeeld bij biologie en zorg & welzijn, horeca-bakkerij-recreatie en koken wordt aandacht besteed aan een gezonde leefstijl. Bovendien kun je op Zamenhof veel (extra) sporten. Naast de lessen LO (lichamelijke opvoeding) bieden we in het vmbo en praktijkonderwijs de Sportstroom, de Talentstroom Sports en een sportklas aan. Zo kun je wel tot zes/zeven lesuren sporten op Zamenhof! Ook hier verplichten we je natuurlijk niet, maar proberen het wel aan te moedigen.


Beleid Gezonde school en voeding

Een Gezonde school ben je natuurlijk zo veel mogelijk met z’n allen. Dat vraagt van de schoolleiding en een aantal leraren die zich hier extra voor inzetten, dat ze plannen maken. Wat hierboven beschreven staat, vind je in ons beleidsplan ‘Gezonde school en voeding’ terug. Geïnteresseerd geraakt? Klik dan hier om het hele document te lezen.

Gezonde kantine